Autosuunnistuskausi 2022 pakettiin

Autosuunnistuskausi huipentui 14.-15.10.viikonloppuna, kun lajin harrastajat oli kutsuttu perjantaina Forssan UA:n isännöimälle Kalen kierrokselle ja lauantaillekisakalenteriin oli merkitty Lammin UA:n isännöimä Ohrakierre 2022 kisa.

Kilpailjoita oli ilmoittautunut runsaasti molemmille päiville ja oman lisävärin toivat kilpailijat Ruotsista ja Tanskasta, kun mukana olivat myös NEZ luokat.

14.10.2022 Kalen Kierros NEZ Forssa, Cup, NEZ

Perjantai-iltana autosuunnistuksen harrastajat suuntasivat Forssaan, kun Kalen Kierros starttasi Pilvenmäen raviradalta Forssan ja Jokioisten maastoihin klo:17.28.

Ensimmäisenä matkaan lähtenyt C-luokka pääsi vielä matkaan hyvin ennen pimeän tuloa. Pimeä laskeutui kuitenkin nopeasti, kuten tähän aikaan vuodesta on tapana. Kun viimeinen NEZ-U luokan kilpailijapari lähti matkaan oli jo hetken ollut pimeää. Sää oli koko kisan ajan syksyisen harmaa ja tihkusateinen.

Kaikkien luokkien reitit käsittivät viisi jaksoa ja ihanneajat olivat 2-2,5 tuntia.

Kilpailu kulki osin perinteisillä ja monille kilpailijoille vuosien mittaan tutuksi tulleilla alueilla. Kisaa ajettiin asfalttipintaisten siirtymien kautta vaativissakin maastoissa, mutta myös parempikulkuisilla väylillä teollisuusalueiden laitamilla.

TAUK oli hyvin edustettuna Forssassa, sillä seuran jäseniä oli peräti viidessä autokunnassa ja menestystäkin tuli roppakaupalla.

C-luokan voitti tarkalla ajolla Esa Yli-Eerola(TAUK) – Teppo Valtonen(AAU). Nousupisteille ylsivät myös neljännelle sijalle hienosti ajaneet Anita Paloposki – Susanna Paloposki. Kuudenneksi kurvaili Janne Raitala – Ada Raitala.

CUP:n osakilpailuvoitto luiskahti harmittavasti, lähes minimaalisella 68 pisteen erolla parin Heikki Lehtonen(VaToSUA) – Jukka Paloposki(TAUK) käsistä Etelä Pohjanmaalle. Samalla CUP:nkolmossija jäi pisteen päähän. Kaikesta huolimatta loistava suoritus, mutta noin se vaan joskus menee. Teemu Stenberg(TAUK) – Jani Mild(KonnMK/UA) olivat CUP:n sijalla 18.

15.10.2022  Ohrakierre 2022 Lammi, SM, NEZ

Lauantaina vuorossa oli kauden neljännet SM ja NEZ osakilpailut sekä B ja C luokkien kansalliset. Kilpailu sijoittui Hämeenlinnan, Padasjoen, Hollolan ja Asikkalan kuntien alueelle. Lähtö ja maali olivat Kauppakeskus Tuulosessa.

Kisaan startattiin syksyisen harmaassa säässä luokittain klo: 12.58 – 15.34 välisenä aikana ja kisan ihanneajat olivat kahdesta ja puolesta tunnista neljään tuntiin. Ainakin C-luokka selviäisi maaliin tällä kertaa päivänvalolla. Ylemmille luokille oli tiedossa suunnistusta myös hämärtyvässä syysillassa. Jaksoja kisassa oli 3-9 luokasta riippuen.

Osallistujamäärä oli vielä edellisiltaakin parempi ja kaikkiaan kisaan oli ilmoittautunut 82 autokuntaa.

C-luokan kisa alkoi pitkällä siirtymällä Padasjoen Iso-Tarukselle, joka toimi varsinaisena tapahtumapaikkana ja, jossa suunnistettiin tiivisti yhdellä alueella, käytännössä koko kisa. Alue käsitti pitkän noin 50 metriä leveän hiekka-alueen, jonka molemmilla puolilla oli kuivaa kangasmetsää. Metsäalueita halkoi kymmenet urat, joissa autolla pääsi kohtuu vaivattomasti kulkemaan, eikä kiinnijäämisen pelko aiheuttanut juurikaan ylimääräistä päänvaivaa. Päänvaivaa sen sijaan saattoi aiheuttaa juuri ne lukuisat urat, jotka aluetta halkoivat ristiin rastiin. Helppo paikka pudota viivalta ja hankala löytää takaisin kartalle.

Kun alueen pistevälit oli ajettu täyteen, oli edessä samainen siirtymä takaisin maaliin.

Ylemmillä luokilla suunnistuksen makuun päästiin jo nopeammin lähdön jälkeen. Ennen Iso-Taruksen aluetta suunnistettiin lähes Lammin keskustassa Onnenvuoren Soran alueella sekä kaksi pyöritystä  Evon aluella.  Evolla suunnistettiin  ensin ralliharjoitteluradalla josta siirryttiin maalaistalon ympärillä oleville heiniköityneille pelloille oikeita uria etsimään. Iso-Taruksen alueella oli sitten edessä varsin pitkä ja suunnistustaitoja vaativa jakso, josta sitten siirtymä maaliin.

TAUK oli tälläkin kertaa hyvin edustettuna ja, kun kisa saatiin pakettiin oli tulokset komeaa katsottavaa.

C-luokan voitti Esa Yli- Eerola(TAUK) – Teppo Valtonen (AAU). Anita Paloposki – Susanna Paloposki täydensivät seuran komeaa menestystä kolmannella sijalla. Janne Raitala -Tiina Raitala selviytyivät sijalle 14.

B-luokassa Heikki Lehtonen (VaToSUA) – Jukka Paloposki (TAUK) sijoittuivat viidenneksi ja Teemu Stenberg(TAUK) – Jani Mild(KonnMK/UA) sijalle 13.